کنتور هوشمند

کنتور هوشمند آب و برق
کنتور هوشمند آب و برق ۳۰۳
کنتور هوشمند آب و برق ترکیبی است از یک کنتور دیجیتال برق ، یک کنتور حجمی آب و مجموعه مدیریت مصرف. این کنتور با اندازه گیری پارامترهای برق مصرفی، مخصوصا توان اکتیو و راکتیو و با توجه به نوع الکتروپمپ، دبی لحظه‌ای و حجم آب مصرفی را محاسبه و ثبت می‌کند.
این کنتور، نخستین بار، بر اساس روشی که چند محقق ایرانی برای اندازه گیری آب پمپاژ شده توسط الکتروپمپ ها اختراع کرده‌اند [۱]، توسط یکی از شرکتهای مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران[۲]، طراحی و ساخته شده است.
اولین ویرایش تحقیقاتی کنتور هوشمند آب در سال ۱۳۸۱ طراحی و به عنوان پایلوت در چند استان کشور نصب شد. تولید صنعتی و نصب کنتور هوشمند آب و برق، از سال ۱۳۸۵ و به عنوان یکی از ۱۰ طرح تعادل بخشی سفره‌های آب زیرزمینی، موضوع ماده ۱۷ قانون برنامه چهارم توسعه، آغاز شد. از سال ۱۳۸۹ و به دنبال تصویب قانون تعیین تکلیف چاههای آب فاقد پروانه، نصب کنتور هوشمند آب و برق بر روی همه چاههای کشاورزی، به هزینه مالکان چاهها اجرا می‌شود.[۳] مطابق قانون، باید همه چاههای کشور تا پایان برنامه پنجم توسعه به کنتور مجهز شده باشند.[۴]

کنتور هوشمند آب و برق تاکنون به صورت متمرکز یا پراکنده در همه استانهای ایران نصب شده است. بسیاری از چاههای برقدار استانهای خراسان شمالی[۵]، خراسان جنوبی[۶]، لرستان[۷]، بوشهر[۸] و دشتهای مشهد[۹]، مه ولات[۱۰]، داراب[۱۱] و کاشان[۱۲] با کنتور هوشمند آب و برق تجهیز شده‌اند.

با نصب کنتور هوشمند آب و برق، صرفه جویی قابل توجهی در برداشت آب از سفره‌های آب زیرزمینی و مصرف برق در پیک شبکه، مخصوصا در مناطقی که پروژه کامل انجام شده است، به وجود آمده است. کاهش افت سفره‌های آب زیرزمینی در دشت اسفراین[۱۳]، صرفه جویی در برداشت آب از سفره‌های زیرزمینی چهارمحال و بختیاری، کاهش ساعات کارکرد الکتروپمپهای خراسان رضوی[۱۴] و کاهش پیک شبکه در توزیع برق شهرستان شیراز[۱۵]، نمونه‌های مستند شده این صرفه جویی هستند.

پروژه نصب کنتور هوشمند آب و برق در استان خراسان شمالی، در سال 2014، جایزه پروژه ابتکاری اتحادیه جهانی آب (IWA) را در منطقه اروپا و آسیای غربی کسب نموده است

منبع : ویکی پدیا

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید